Caută

Muzeul de Istorie Naturala din New York

De la dinozauri la epoca marilor cuceriri spatiale, muzeul prezinta istoria asa cum a fost, de la diorame in marime naturala la exponate interactive, prezentari ale evolutiei speciilor, animale ciudate sau disparute, machete, etc. Fondat in 1869, muzeul are astazi 45 de sali de expozitie, unul dintre cele mai mari muzee de gen din intreaga lume, cu peste 30 de milioane de exponate in colectiile sale, unele unice in lume.Tyrannosaurus Rex


Una din cele mai importante atractii ale muzeului o reprezinta scheletul de dinozaur Tyrannosaurus Rex. Acesta se afla intr-una din cele doua sali dedicate studierii dinozaurilor, in care vizitatorii mai pot gasi fosile si din alte specii.


Tyrannosaurus este un gen al dinozaurilor teropozi. Faimoasa specie Tyrannosaurus Rex, abreviat ca T. Rex, a trăit în regiunea în care se află acum America de Nord, o regiune mult mai întinsă decât a altor tyrannosauri. Presedintele Muzeului American de Istorie Naturala, Henry Fairfield Osborn, i-a dat nume lui Tyrannosaurus Rex in 1905. Numele provine din cuvântul grecesc tyrannos, însemnând tiran şi latinescul rex, însemnând rege.


Tyrannosaurus a fost un carnivor biped, cu un craniu masiv şi o coadă grea şi lungă. Cel mai mare craniu descoperit masoara 1,5 m.


Tyrannosaurus Rex a fost unul dintre cei mai mari carnivori al tuturor timpurilor. Cel mai mare specimen complet, FMNH PR2081 (“Sue”), măsoară 12,8 m lungime şi 4 m înălţime. Masa a fost estimata între 5,4 si 6,8 tone. Desi T. Rex a fost mai mare decât teropodul Jurasicului, Allosaurus, a fost mai mic decat carnivorii Cretacicului, Spinosaurus si Giganotosaurus.Cel putin la fel de interesanta este si sala dedicata vietii din mari si oceane. Sala de 29.000 de metri pătrați are modele a peste 750 de creaturi marine, de la alge mici până la meduze computerizate strălucitoare. Sala include, de asemenea, proiecții video de înaltă definiție, stații de calculator interactive, modele hands-on, 14 diorame clasice și opt display-uri cu ecosisteme oceanice care transportă vizitatorii de la viata din recifele de corali din Indo-Pacific până la peștii bioluminescenți din întunericul mărilor.


Balena Albastra


Balena albastră este un mamifer marin din subordinul balenelor cu fanoane. Cu o lungime de 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone, este cel mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată. Lung și zvelt, corpul balenei albastre poate avea tente diferite de gri-albăstrui pe partea dorsală.


5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre balenele albastre


  1. O balena albastra este mai mare decat un teren de baschet.

  2. In ciuda dimensiunilor lor masive, balenele albastre se hranesc aproape exclusiv cu animale mici, asemanatoare crevetilor, de dimensiunea unor jeleuri.

  3. Cand balena albastra expira jetul de apa, acesta poate atinge si 13 metri inaltime. In plus, oricat de surprinzator ar suna, poate fi auzit de la o distanta de 2 km.

  4. Inima unei balene albastre poate atinge dimensiunile unei masini.

  5. Limba unei balene albastre poate cantari cat un elefant.


Sursa text: www.9am.ro


Meteoritul Willamette


Aflat in sala Universului, meteoritul Willamette este cel mai mare meteorit care a fost găsit vreodată în SUA, dimensinile acestuia fiind de 3 m x 2 m x 1,3 m. Masa meteoritului este de 15.500 kg.


De cele mai multe ori, rocile din spaţiul cosmic care se îndreaptă spre planeta noastră ard complet în atmosferă înainte să se prabușească pe Pământ. Din acest motiv, puţine dintre ele ajung pe Pământ sub formă de meteoriţi, iar dintre aceştia unii pot rezista eroziunii de la suprafaţa Pământului timp de mii de ani.


Meteoritul Willamette este compus în principal din fier (aproximativ 91%) și nichel (aproximativ 7,62%). Acesta a fost achiziționat de Muzeul de Istorie Naturala din New York în anul 1906. El a fost descoperit de către Ellis Hughes, în anul 1902, în statul Oregon.Pentru mai multe informatii si videoclipuri foarte interesante, va rugam accesati:Ai vazut filmul O noapte la muzeu? Recunosti personajele?213 afișare