Caută

Pestera Postojna, Slovenia

Localizata in Slovenia, la aprox. 40 km de Ljubljana, Postojna este cea mai mare pestera din Europa si cea mai vizitata pestera din lume.Postojna este cea mai mare atractie turistica din Slovenia si a atras pana acum aproape 40 milioane de vizitatori.


Calatoria prin pestera Postojna incepe cu trenuletul pe o distanta de 3,7 km. Galeriile pe care le veti vedea sunt spectaculoase si cu siguranta vor fi impresionante pentru cei mici. Dupa aceea, turul continua la pas, insotiti de ghid prin celelalte sali, fiecare fiind deosebit de frumoasa si fascinanta in acelasi timp. La final, se revine la suprafata tot cu un trenulet. In total, traseul dureaza o ora si jumatate.Cum a ajuns Postojna atât de faimoasă…


Formată în calcarul apărut în apă mării acum 70 de milioane de ani, în Cretacic, peştera cuprinde 21 de km de pasaje şi galerii, dispuse pe trei niveluri. Totul a fost imbunatatit faţă de cei 300 m care erau disponibili în 1818, când lampagiul Luka Cec a explorat cea mai mare parte a sectorului vizitabil şi astăzi.


De 140 de ani, Postojna este singura peştera din lume în care accesul se face cu trenuleţul ce acoperă 3.7 km din distanţă. Totul a pornit de la vizita din 1857 a familiei regale de atunci, a lui Ferdinand I, pentru care s-au confecţionat scaune speciale care să le faciliteze transportul în grotă.Principalele atractii ale Pesterei


  • Sala Muntelui Mare - punctul cel mai înalt de pe traseul din peşteră – cu 40 de metri mai înalt faţă de intrare.

  • Sala spaghetti - locul unde stalactitele sunt atât de subțiri și de fine încât semănă cu niște paste.

  • Sala roz - denumire căpătată ca urmare a culorii pe care o au stalagmitele. 

  • Sala de concerte. Este una dintre cele mai mari săli şi poate găzdui mai multe mii de persoane simultan.

  • Marele Diamant - o stalagmită de 5 m înălţime, pe care apa se scurge în continuare, formând un sediment de calcit pur, de unde şi culoarea alb-strălucitoare pe care o reflectă.

Atentie: În peşteră temperatura este destul de scăzută, 10°C, şi este nevoie de haine şi încălţăminte adecvate.


Curiozitati


  • In pestera se pot observa "pui de dragoni"! In 2016, specia de amfibian (Proteus anguinus) aflată pe cale de dispariţie, numită olm, salamandră de grotă ,”peştele om” sau „pui de dragon”, a fost observată în timp ce depunea ouă. Potrivit BBC News, câteva din cele 60 de ouă depuse recent au început să dea semne de dezvoltare.

  • Postojna se laudă şi cu cel mai vechi oficiu poştal subteran din lume, cel amenajat din 1899 în zona Sălii Concertelor, la aprobarea Ministerului Austriac al Comerţului de la acea vreme.Castelul Predjama


Aflat la doar 9 km de Peștera Postojna, Castelul Predjama din Slovenia este cel mai mare castel din lume construit la intrarea unei peșteri și unul dintre cele mai de seamă obiective turistice din această țară! 

Pentru mai multe informatii si videoclipuri foarte interesante, va rugam accesati:

198 afișare