Caută

Sirtaki Dance Show

Sirtaki este un dans popular de origine greacă, coregrafiat de Giorgos Provias pentru filmul Zorba Grecul (1964). Este un dans popular grecesc de apariție recentă și un amestec de mișcări lente și rapide ale dansului hasapiko. Dansul și acompaniamentul muzical compus de Míkis Theodorakis sunt, de asemenea, numite Dansul lui Zorba.Numele sirtáki provine de la cuvântul grecesc syrtos, care înseamnă „trage (dansul)”, un nume comun pentru un grup de dansuri tradiționale cretane caracterizate prin așa-numitul stil „tras”, spre deosebire de pidikhtos, un stil săltat. În ciuda acestui fapt, sirtaki încorporează atât elemente syrtos (în părțile mai lente), cât și elemente pidikhtós (în părțile mai rapide).


Datorita filmului "Zorba Grecul" a devenit cel mai cunoscut dans grecesc in lume. Prezinta foarte multe variatii. Nu sunt doua grupuri de dansatori care sa execute aceleasi figuri. Dansul se danseaza cu mainile pe umeri, dansatorii improvizand ordinea figurilor si putand comunica intre ei prin strangerea umerilor.
In mai 2016, la Constanta, peste 6.300 de persoane au dansat sirtaki pentru a intra în Guinness Book. Din pacate, acesta nu a fost omologat din cauza intunericului care nu a permis numararea exacta a persoanelor prezente.
Dansul Sirtaki se regaseste si in jocul Just Dance pentru Play Station (PS4)14 afișare